Ägglossningsstimulering
Om ägglossning uteblir kan den stimuleras med hjälp av Letrozoltabletter (aromatashämmare) som är ett läkemedel som hämmar produktionen av östrogen i äggstockarna. Vanligen används detta läkemedel av kvinnor som har behandlats för bröstcancer för att sänka östrogennivåerna, men läkemedlet kan också användas vid ofrivillig barnlöshet för att stimulera till ägglossning i de fall då kvinnan inte har ägglossningar. Den vanligaste orsaken till utebliven ägglossning är PCOS.
Tabletterna tas enligt ett särskilt schema i början av menstruationscykeln och kan därigenom stimulera äggblåsorna i äggstockarna att tillväxa och mogna så att en ägglossning kan ske. För att se hur äggstockarna reagerar och hur många äggblåsor som mognar brukar man göra en ultraljudskontroll kring cykeldag 11-13. Man kan därefter själv kontrollera att ägglossning sker med hjälp av ägglossningstest (LH-stickor) som finns att köpa receptfritt på apoteket. Ibland kan tabletterna också kombineras med en ägglossningsspruta. För att man ska bli gravid är det viktigt att man har samlag vid tiden kring ägglossningen.
Vid ägglossningsstimulering ökar sannolikheten att få tvillingar eller fler barn, så kallad flerbörd. Risken för flerbördsgraviditet med tablettstimulering är dock liten. För att minska flerbördsrisken brukar man följa med ultraljud hur äggstockarna reagerar, så att man ser att bara ett ägg mognar.
Om man inte blir gravid kommer vanligen en menstruationsblödning inom en månad efter den sista tabletten. Ifall man inte får någon blödning bör man göra ett graviditetstest.
Om man inte får ägglossning efter den första kuren kan man göra ett nytt försök nästa månad med en högre dos. Doseringen sker i samråd med din läkare. Om man får ägglossning efter en given dos men inte blir gravid, kan man upprepa behandlingen med samma dos. Om man inte uppnått graviditet efter tre-sex kurer kan man behöva gå över till någon annan typ av behandling.
Tablettstimulering har ingen plats i en fertilitetsbehandling om du redan har fungerande ägglossning. Det är alltså inte ett allmänt fertilitetshöjande medel.