PCOS
PCOS, polycystiskt ovarialsyndrom, är den vanligaste hormonella avvikelsen bland fertila kvinnor, där cirka 15-20 % av kvinnor har någon form av PCOS. PCOS karakteriseras av uteblivna ägglossningar och ökade nivåer av manliga könshormoner. Ofta förekommer oregelbundna menstruationer, ökad behåring, akne och övervikt. Ultraljud av äggstockarna visar ofta en typisk bild med många äggblåsor.
För att få diagnosen PCOS behöver en kvinna uppfylla minst två av följande tre kriterier:
- Glesa eller inga menstruationer, dvs glesa eller inga ägglossningar
- Förhöjd nivå manliga könshormoner (androgener och testosteron) vilket ger symtom med ökad hårväxt eller akne
- Ultraljud av äggstockarna visar en typisk bild med många äggblåsor.
Man vet inte riktigt vad som orsakar PCOS, men det finns en genetisk koppling och är vanligare i vissa befolkningsgrupper. Alla kvinnor har en liten andel manliga könshormoner, sk androgena hormoner, men hos kvinnor med PCOS bildas extra mycket androgener från äggstockarna. Tack vare detta får kvinnor med PCOS ökad aptit, har lättare att gå upp i vikt, men har också lättare att bygga muskler. Bland elitidrottande kvinnor finns en större andel som har PCOS. Andra symtom på höga androgennivåer som är vanliga vid PCOS är akne samt ökad kroppsbehåring på t ex överläpp, haka, bröst, nedre delen av magen och på låren. Det är välkänt att PCOS ofta ger problem med övervikt, särskilt på överkroppen och runt magen, ca 50 % av kvinnor med PCOS är överviktiga. Med viktnedgång får många tillbaka ägglossningen, eller får mer regelbunden ägglossning. Alla kvinnor med PCOS har dock inte problem med övervikt.
Kvinnor med PCOS löper ökad risk att utveckla följdsjukdomar kopplade till det metabola syndromet, med ökad risk för typ 2 diabetes, högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom. Riskerna är starkt korrelerade till övervikt men ökad insulinresistens föreligger även hos normalviktiga PCOS kvinnor. Vid alltför glesa blödningar kan också livmoderslemhinnan växa till för mycket och ge ökad risk för cancer i livmoderslemhinnan (endometriecancer). Det eftersträvas därför blödning minst 4 gånger per år.
PCOS avtar ofta med åren och efter ca 35 års ålder är det inte ovanligt att ägglossningarna spontant kommer tillbaka. Detta beror på att äggstockarna naturligt får färre ägg med stigande ålder och då återfås en balans som gör att ägglossning kan ske. Kvinnor med PCOS kan ofta behålla sin fertilitet högre upp i åldern än andra kvinnor eftersom äggcellsreserven är stor. Kvinnor med PCOS föder barn i samma utsträckning som andra men behöver oftare fertilitetsbehandling med ägglossningsstimulering eller IVF.
Behandling
- Vid övervikt är viktnedgång det centrala för att få tillbaka ägglossningarna och fertiliteten, och minska den ökade androgenproduktionen. Detta minskar också risken för följdsjukdomar som typ 2 diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Tyvärr försvåras viktnedgången av den anabola effekt som de höga androgennivåerna medför. Hjälp av dietist är ofta nödvändigt.
- Metformin som är en blodsockerreglerande tablett kan underlätta viktnedgång och jämna ut blodsockernivåerna.
- P-piller har ofta god effekt mot akne, ökad behåring och skyddar livmoderslemhinnan. Dock tar det lång tid > 6 månader innan effekt på behåringen fås.
- Spironolakton som är en vätskedrivande tablett som även har antiandrogen effekt.
För reglering av blödningar och förhindra ohämmad tillväxt av livmoderslemhinnan kan man i väntan på viktnedgång behandla med:
- Cykliska gestagener (Provera eller Primolut Nor) 10-12 dagar/månad
- Hormonspiral