Cellförändringar
Cellförändringar på livmoderhalsen orsakas oftast av infektion med HPV (humant papillomavirus) som är ett mycket vanligt virus som de flesta sexuellt aktiva personer smittas av någon gång under livet. Både virusinfektionen och cellförändringar är vanligtvis utan symtom och läker i många fall ut av sig själv inom ett år, men kan i enstaka fall utveckla sig till livmoderhalscancer. Cellförändringar indelas efter svårighetsgrad i lätta, moderata och svåra. De lätta cellförändringarna läker ofta ut av sig själv och kontrolleras tills de har försvunnit. Moderata och svåra cellförändringar ska tas bort genom ett litet ingrepp som kallas konisering, för att förhindra att de utvecklar sig till cancer. Du som röker har en ökad risk för cellförändringar. Det tar lång tid för cellförändringar att utvecklas till livmoderhalscancer, vanligen 10 till 15 år.
Det bästa sättet att upptäcka cellförändringar i tid är att hörsamma screeningkontrollerna när du får kallelse. Tidigare har du fått en kallelse till cellprov på en barnmorskemottagning, nu får du istället ett test som du tar själv hemma och skickar in. Egenprovtagningen är lika säker för att upptäcka HPV som ett prov på en barnmorskemottagning.
Du blir regelbundet erbjuden egenprovtagning för HPV om du är mellan 23 och 64 år. Du får ett brev och provtagningsmaterial hemskickat till dig när det är dags för provtagning.
- Du som är mellan 23 och 49 år erbjuds provtagning vart tredje år.
- Du som är mellan 50 och 64 år erbjuds provtagning vart femte år.
Om HPV finns i provet, kallas du för en uppföljande provtagning hos barnmorska. Om du är 64 år eller äldre och provet inte innehåller HPV, behöver du inte göra fler provtagningar.
Du behöver inte provta dig mellan de tillfällen du får erbjudande om egenprovtagning för HPV från Region Skåne. Provtagningen följer samma tidsintervall som har använts tidigare.
Om du har gynekologiska besvär som till exempel förändrade flytningar eller blödningar ska du kontakta en läkare för undersökning.
Kolposkopi
Om cellprovet från livmoderhalsen varit avvikande remitteras du till en gynekolog för att göra ytterligare en undersökning för att bestämma graden av cellförändringar, en så kallad kolposkopi. Efter att gynekologen har applicerat ättikslösning och jod på livmoderhalsen, tas med hjälp av ett mikroskop, så kallat kolposkop, små vävnadsprover från livmoderhalsen. Provtagningen kan medföra en mindre blödning i några dagar efter undersökningen. Efter ca 4 veckor har vi fått svar om cellförändringarna bör tas bort genom en så kallad konisering, eller om det räcker med ett nytt cellprov eller nya vävnadsprover om ca 6 månader.
Konisering
Konisering är ett mindre kirurgiskt ingrepp där man tar bort den yttersta delen av livmoderhalsen där cellförändringarna finns. Det görs oftast i lokalbedövning och kan därför lätt göras på en gynekologisk mottagning. Ingreppet tar ca 20 minuter. Efter ingreppet ber vi dig ibland att vila på kliniken ca ½ timme så att vi kan observera att du inte blöder för mycket innan du åker hem. Det kan vara en god idé att en vuxen anhörig väntar på dig utanför mottagningen som kan följa dig hem och det bör vara en vuxen med dig första dygnet. Du kan göra vanliga vardagliga sysslor direkt efter ingreppet och det behövs ingen sjukskrivning.
Behandlingen lämnar en liten såryta på livmoderhalsen som kan ge en sparsam blödning i upp till 3–4 veckor. Undvik samlag, bad och att använda tampong så länge det blöder på grund av risk för infektion. Om blödningen är riklig kan du behandla med tablett Cyklo-F® (tranexamsyra) som finns att köpa receptfritt på apoteket. Att flytningen en kort tid kan vara mer riklig, brunfärgad och illaluktande är vanligt och går över. Efter cirka 10-14 dagar kan du uppleva lite extra blödningar, detta är normalt och är en del av läkningen. Blödningen bör dock aldrig bli kraftigare än en menstruation. Blöder du mer än vad du känner dig trygg med eller får andra problem bör du kontakta kliniken via telefon 040 – 98 50 76, eller ring sjukvårdsupplysningen 1177 eller sök akutmottagningen på din hemort. Mer information om ingreppet får du i samband med inkallelsen till operationen.
Svar på operationen fås efter cirka 4 veckor och du kommer att få ett brevsvar där du informeras om fortsatta kontroller. Det viktiga för dig är att du fortsätter att gå på dina cellprovskontroller när du blir kallad.