PMS & PMDS
PMS (premenstruellt syndrom) drabbar upp till 30 % av alla kvinnor i fertil ålder, och blir ofta mer tilltagande med åren. Den svårare formen av PMS, PMDS (premenstruellt dysforiskt syndrom) drabbar ca 3-5 %, där det dagliga livet påverkas, både yrkesmässigt och socialt, under den här perioden. En del börjar känna av det genast efter ägglossning, medan andra har besvär ett par dagar före mens som försvinner när blödningen har börjat.
Symtom
Vid PMS kan du ha ett eller flera av följande symtom:
- Du känner dig irriterad och lättretlig
- Du känner dig orolig och ångestfylld
- Du har snabba humörsvängningar
- Du känner dig nedstämd och får mindre lust att hitta på saker
- Du känner dig trött och har mindre energi
- Du har svårare att sova
- Du blir svullen i kroppen, särskilt över magen
- Du känner spänningar i brösten eller att de blir ömma
- Du får huvudvärk
- Du blir hungrigare än vanligt och sugen på sött
För att få diagnosen PMDS måste fem av symtomen ovan stämma in på dig och ett ska vara bland de fyra översta.
Symtomen ska finnas endast efter ägglossning och före mens, sedan ska de försvinna. Psykiska sjukdomar och utbrändhet kan likna PMS, men då hänger symtomen inte samman med menstruationscykeln.
Behandling
Kunskap och förståelse om varför man kan må olika under menscykeln kan göra det enklare för dig och din närmaste omgivning att hantera PMS. Det är inte ovanligt att det tar flera år att koppla ihop symtomen med menscykeln. Om du har cykliska symtom som påverkar dig i hög grad finns några olika typer av behandling. Ca 10 % av svenska kvinnor önskar någon typ av behandling mot PMS/PMDS. Olika kvinnor kan ha olika bra effekt av de olika behandlingarna.
Kombinerade p-piller som gör att du inte får någon ägglossning kan hjälpa, och då är det främst p-piller som innehåller gestagenet drospirenon som har dokumenterad effekt. Det rekommenderas kontinuerligt tablettintag där du äter ihop kartorna för att minimera de hormonella svängningarna. Får du en blödning gör du 4 dagars uppehåll med tabletterna för att släppa fram blödningen.
Vid svår PMS/PMDS har SSRI-preparat god effekt under de dagar du mår dåligt. Då tar du vanligen tabletterna från ägglossning till mens. Vill du bli gravid är denna behandling lämplig.
Ett annat läkemedel som kan hjälpa är spironolakton som är en vätskedrivande tablett och även motverkar den hormonella effekten i hjärnan. Du tar tabletten 1-2 veckor före mens.
Om inget av ovan fungerat kan en effektiv behandling vara att fullständigt stänga av könshormonerna genom att använda ett hormon som stänger av ägglossningen. Men för att inte få alltför låga östrogennivåer som kan ge benskörhet på sikt kan man behöva lägga till lite östrogen.